ROT 2024

Installera våra högeffektiva solcellsanläggningar, få ROT avdrag

ROT avdrag Grön Teknik

Vi samarbetar med certifierade installationselektriker där du bor och ordnar hela entreprenaden via dem så att du kan få ta del av denna skattereduktion i sin helhet.

Så här ser avdraget ut i sin helhet

Från och med den 1 januari 2023 är det mer förmånligt att installera solceller som låter dig generera egen elektricitet. Avdraget på fakturan höjs från 15 till 20 procent om du har tillräckligt mycket skatt att räkna av reduktionen mot.

Om du ska installera grön teknik kan du få skattereduktion för kostnaden för arbete och material. Det gäller installationer som påbörjats, betalats och slutförts tidigast 1 januari 2021. Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut, men är en egen skattereduktion. Du får avdraget direkt på fakturan från företaget som utför installationen (din utförare). Företaget begär sedan utbetalning från Skatteverket.

Skattereduktionen ska ersätta det statliga bidrag som privatpersoner kunnat ansöka om i samband med installation av solceller, installation för lagring av egenproducerad elenergi och installation av laddningspunkt till elfordon.

Skattereduktionen för grön teknik är högst 50 000 kronor per person och år. Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort.

Skattereduktion för grön teknik ges för:

 1. Installation av nätanslutet solcellssystem.
  Skattereduktion ges med 20 procent av kostnaden för arbete och material.
 2. Installation av system för lagring av egenproducerad elenergi.
  Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material.
 3. Installation av laddningspunkt till elfordon.
  Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material.

Installationen ska förse den aktuella bostaden med el och måste ske i ditt eller din förälders hushåll, och ska avse

 • ett småhus eller en ägarlägenhet som ägs av dig som begär skattereduktion
 • en lägenhet som upplåtits med bostadsrätt och som innehas av dig som begär skattereduktion
 • en byggnad under uppförande som ägs av dig som begär skattereduktion och som när den är uppförd ska vara ett småhus eller en ägarlägenhet.

Skattereduktion för grön teknik ges för installationer som påbörjats, slutförts och betalats tidigast 1 januari 2021.

Om du själv köper in material från någon annan än det företag som utför installationen av grön teknik kan skattereduktion enbart medges för installationsarbetet. Du kan alltså inte få skattereduktion för materialkostnaden i detta fall.

Vi samarbetar med certifierade installationselektriker där du bor och ordnar hela entreprenaden via dem så att du kan få ta del av denna skattereduktion i sin helhet.

Solceller i villor och fritidshus till bästa priset

Intresset för att montera solceller på villor och fritidshus växer stadigt. Detta trots att solen inte lyser lika mycket i Sverige som i södra delen av Europa är det god ekonomi att installera solcellsanläggning på din villa eller fritidshus. Dessutom har reglerna för statliga subventioner ändrats, nu får installation av solceller ett skatteavdrag med ett nyinstiftat ROT-avdrag på 50 % men inte nog med det, du kan även få avdrag med upp till 20 % – 50 % för materialkostnaden om materialet finns med på samma faktura. Detta i kombination med att Highlands Energi erbjuder effektiva solcellsanläggningar till marknadens bästa pris, gör att du kan göra en mycket bra affär. Kanske blir det ditt livs affär då den bidrar till att minska beroendet av fossila bränslen.

Högeffektiva solceller till rätt pris

Vi importerar och säljer komponenter och anläggningar ifrån ledande tillverkare i hela världen. Det vi erbjuder är högeffektiva energiprodukter som vi har ensamhetsrätt att sälja i Sverige för Sol, Vind och Vatten till låga priser. Flera nöjda kunder kan berätta om våra produkters höga kvalitet och dess effektivitet, vi garanterar er: det är ”bra grejer”!

Installation av solcellsanläggningar, vi hjälper er.

Utmaningen med egna solcellsanläggningar är ofta installationen. Är du inte händig själv behöver du ta hjälp av både snickare och elektriker och ibland också rörläggare. Har ni god tillgång till dessa yrkesgrupper i ert lokala område så är det bara att beställa och koordinera. Kom dock ihåg att kommunen där ni avser att uppföra er solenergianläggning kan kräva tillstånd för att montera solceller på tak eller väggar. Vissa kräver också särskilda behörigheter för de elektriker som ska utföra installationen

I de fall det är ont om snickare, behöriga elektriker och rörläggare i er ort så kan ni ta hjälp av våra montörer som hjälper er med installationen. De är vana vid att installera den här typen av anläggningar så arbetet blir både effektivt och riktigt. Det enda hindret kan istället bli avstånden, om ni inte finns nära kan resan till er kosta lite men det kan det i de flesta fall vara värt.

Dessa regler gäller från och med årsskiftet 2023/2024